Rijden zonder rijbewijs

Wanneer je rijdt zonder rijbewijs krijg je bij aanhouding een bekeuring. Hetzelfde geldt voor mensen die wel een rijbewijs in het bezit hebben, maar deze niet kunnen tonen bij de aanhouding. De boete wordt enkel geconstateerd door een persoon en kan niet worden geregistreerd via een flitspaal of andere vorm van controle.
Het rijden zonder rijbewijs wordt in Nederland gezien als een strafbaar feit en daarvoor wordt een proces-verbaal opgemaakt. De rechtbank bepaalt vervolgens de strafmaat.

Rijden met verlopen rijbewijs

Wanneer het rijbewijs verlopen is, mag je je niet meer als bestuurder van een motorvoertuig op de weg bevinden. Doe je dit toch dan heb je de kans op een bekeuring. In sommige gevallen wanneer het rijbewijs nog niet zo lang verlopen is wordt de boete nog niet uitgeschreven en krijg je een waarschuwing. De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs die langer dan 5 jaar geldig is, is 61,50. De bekeuring voor het rijden met een verlopen rijbewijs is van met ongeveer 60 euro goedkoper dan de bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs.

Rijden zonder rijbewijs

Wanneer men een motorvoertuig bestuurt zonder rijbewijs is men in overtreding. Je kunt dan rekenen op een bekeuring van ongeveer 220 euro. De justitiƫle benaming voor deze overtreding is artikel 107, lid 1 en feitcode K055.

Rijden tijdens ontzegging

Anders bij rijden zonder rijbewijs wordt je bij het rijden tijdens rijontzegging direct gedagvaard. Het negeren van de rechtelijke uitspraak wordt je dan zwaar aangerekend. De hoogte van de bekeuring kan hier hoger oplopen en zal door de rechter bepaald worden.

Rijden onder 18 jaar

Wie jonger is dan 18 jaar en een motorvoertuig bestuurd pleegt een overtreding. De geldboete die hierop volgt bedraagt 75 euro. Bovenop deze boete kunnen nog eventuele andere bekeuringen komen die niet zijn voor het rijden zonder rijbewijs. Voor minderjarigen onder 16 jaar worden de boetes gehalveerd. rijden-zonder-rijbewijs